Hírek/Aktualitások

Hír megosztása:

A Földművelésügyi Minisztériumba látogatott német nagykövet jelenlétében Gross Julia és Nagy István miniszter

A miniszter kiemelte, hogy hagyományosan Magyarország legfontosabb gazdasági partnerei a mezőgazdaságban is. Aradszki András földművelésügyi miniszter és Julia Klöckner német mezőgazdasági miniszter egyetértett a mezőgazdasági együttműködés fontosságában, amelyet a jövőben tovább kívánnak fejleszteni. A tárca közleménye kiemeli, hogy 2022-ben rekord szintet ért el a magyar export az élelmiszerexport, valamint a Németországból importált termékek növekedésével. Aradszki miniszter Magyarország számára kiemelte, fontos tudniuk arról, hogy Németország milyen irányba indul el.

A Közös Agrárpolitika (KAP) vonatkozásában egy új fejezet kezdődik és olyan fejlesztési irányaink és terveink vannak

Nagy István úr megnyitó beszédében kiemelte, hogy a KAP (Közös Agrárpolitika) megvalósításában új fejezet kezdődik, és Németországgal Berlin számára is fontos fejlesztési projekteket terveznek. Magyarország történelmi döntést hozott, hogy 80 százalékra emeli nemzeti hozzájárulását a KAP keretében. "Élelmiszer-feldolgozó gyárakat, vágóhidakat, húsfeldolgozó üzemeket, hűtőraktárakat és fagyasztókat szeretnénk építeni. Szeretnénk, ha a Németországgal való együttműködésünk kiváló lenne, mert ez nagyszerű lehetőségeket teremt a két ország közötti gazdasági együttműködésre" - mondta.

A fenntartható mezőgazdaság Magyarország számára is létkérdés

Nagy István földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kiemelte, hogy Magyarország számára is sürgős a fenntartható mezőgazdaság, a termelők érdekeit pedig figyelembe kell venni. Magyarország egyetért az Európai Unió növényvédő szerek használatának csökkentésére irányuló kezdeményezésével, ennek hatókörét azonban meg kell vizsgálni. Magyarország már az unióhoz való csatlakozáskor is csökkentette a növényvédő szerek használatát, és még mindig vannak olyan tagországok, amelyek háromszorosát használják fel. Az egységes, 50 százalékos csökkentési ráta bevezetése versenyképességi szempontból hátrányos helyzetbe hozná a magyar termelőket - hangsúlyozta Nagy miniszter. Nagy úr hozzátette: tárgyalni kell arról is, hogy minden Európába irányuló behozatalnak meg kell-e felelnie az EU-tagországok által előírt egészségügyi követelményeknek (például vizsgálat, csomagolás).

A Magyar Hússzövetség elnöke, Nagy István úr kifejtette, hogy az európai sertéspiac jelenleg jó állapotban van, amit az elkövetkezendő dolgok kiváló előjeleként értékelt. Magyarországon sertés termelésünk 80 százaléka önellátóvá válik, és nyersanyagot exportál és importál – zárult az AM sajtóközlemény


Készséggel állunk rendelkezésére

Vélemények

Segítjük kezdő vállalkozását

Klikkeljen a részletekért »