Hírek/Aktualitások

Hír megosztása:

A második negyedévi GDP az átlagosnál jobban teljesített Németországban

A második negyedévben a vártnál gyorsabb növekedés volt tapasztalható Németországban, amelynek fő mozgatórugója a belföldi fogyasztás fellendülése volt. A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) csütörtöki jelentése szerint Németország GDP-je éves összevetésben 1,8 százalékkal nőtt a második negyedévben, ami meghaladta az 1,5 százalékos növekedésre vonatkozó várakozásokat, és 0,1 százalékponttal meghaladta a tavalyi azonos időszaki adatot. A negyedéves GDP 0,2 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz képest és 0,5 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest, szemben a 2019 első negyedévi 0,2 százalékos és a 2018-as 0,1 százalékos növekedéssel. 

A német gazdaságot a második negyedévben elsősorban a magán- és kormányzati fogyasztás támogatta

A súlyos infláció és energiahiány ellenére a fogyasztói költekezés nagymértékben megnövekedett a járvány idején. Ez összefüggésbe hozható a fogyasztási korlátozások szinte teljes felszámolásával, ami lehetővé tette számukra, hogy több pénzt költsenek utazásra és szabadidőre. A fogyasztói kiadások 8,0%-kal nőttek, magasabb, mint az első negyedévben (6,4%). A kormányzati fogyasztás is 2,3%-kal nőtt az előző negyedévi szinthez képest. A beruházási kiadásokat a gépek, berendezések és járművek vásárlása hajtotta, amely 7,1%-kal haladja meg az előző negyedévet. Az épületek szektora azonban 9,9%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A külkereskedelmi forgalom összességében nőtt

Az áruk külkereskedelme összességében bővült. Bár az ukrán háborús hatások miatt az előző negyedévhez képest kevesebb importot könyvelhettek el, a vállalatok összességében stabil exportról számoltak be: a világ minden táján megszakadt ellátási lánc ellenére exportjuk 0,3 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. Az import növekedése ebben a negyedévben erőteljesebb volt az előzőhöz képest (1,6 százalék). A feldolgozóipar teljesítménye túlarányosan 0,5 százalékkal csökkent; különösen az energiaintenzív ágazatok, mint például a vegyipar és a fémek gyártása és feldolgozása, tovább lassították a növekedési ütemet. Ezzel szemben a legtöbb szolgáltatási szektorban javult a teljesítmény az oltási korlátozások feloldásának köszönhetően.

Az Európai Unió többi nagy tagállamában a gazdaság a második negyedévben erőteljesebben bővült

Az év első negyedévében jelentősen lelassult a gazdasági növekedés, 2020 második negyedéve azonban a fellendülés jeleit mutatta. Éves szinten néhány országban, például Belgiumban, Svédországban és Finnországban a GDP a vártnál gyorsabban nőtt. Valójában szinte minden EU-tagországban magasabb volt a GDP-növekedés ebben az évben, mint Németországban.

A koronavírus-járvány 

2019 negyedik negyedévéhez képest, amikor legutóbb mérték, Németország bruttó hazai terméke minden évben több mint fél százalékponttal nőtt 2022 első és második negyedévében, miután 2020 második negyedévében 0,3 százalékkal esett vissza. A spanyol gazdaság továbbra is le van maradva, 2,5 százalékos különbséggel a jelenlegi és 2020 negyedik negyedévi teljesítménye között. Franciaország és Olaszország is meghaladta a válság előtti szintet, 0,1, illetve 0,0 százalékkal alacsonyabban.


Készséggel állunk rendelkezésére

Vélemények

Segítjük kezdő vállalkozását

Klikkeljen a részletekért »