Hírek/Aktualitások

Hír megosztása:

Az otthoni munkavégzés miatt csaknem megháromszorozódott a kihasználatlan irodai helyek aránya 2019 óta Németországban

Nem meglepő, hogy a távmunka COVID-19 világjárvány miatti növekedése a kihasználatlan irodaterületek jelentős növekedéséhez vezetett Németországban és más országokban. Mivel sok alkalmazott otthon dolgozik, a vállalatok újraértékelik irodahelyiség-igényeiket, és a jövőben valószínűleg leépítik vagy átalakítják iroda területeiket.Ez a távmunka felé való elmozdulás rávilágított a technológia és a digitális kommunikációs eszközök fontosságára a távoli együttműködés és a termelékenység elősegítésében. Ahogy egyre több vállalat alkalmazza a távmunkára vonatkozó irányelveket, fontos lesz számukra, hogy a megfelelő eszközökbe és infrastruktúrába fektessenek be a távoli munkaerő támogatásához.

Németországban idén áprilisban az irodákban található munkaállomások 12,3 százaléka nem volt teljesen kihasználva

Az ifo Intézet adatai szerint Németországban az otthoni munkavégzés miatt idén áprilisban az irodákban található munkaállomások 12,3 százaléka nem volt teljesen kihasználva. Ez az arány 2019-ben még csak 4,6 százalék volt, ami azt jelenti, hogy nagyjából megháromszorozódott a kihasználatlan munkaállomások aránya az irodákban az elmúlt évhez képest. Azonban az ágazatok között jelentős különbségek vannak az otthoni munkavégzés és az ezáltal kihasználatlan irodai munkaállomások aránya tekintetében. A szolgáltató szektorban a kihasználatlan munkaállomások aránya idén áprilisra 16,8 százalékra nőtt a 2019-ben regisztrált 6,2 százalékról. Ugyanakkor a feldolgozóiparban és a kiskereskedelemben is emelkedett az arány, míg az építőiparban csupán enyhén. Az ifo szerint az irodahasználat visszaesése különösen a belvárosokat sújtja, ahol átlag feletti az irodák száma, és a belvárosi üzletek is szenvednek az otthoni munkavégzés miatti alacsonyabb kiskereskedelmi forgalom miatt.

Egyes cégek az üres irodákat coworking terekké alakítják át, hogy több személyes interakciót tegyenek lehetővé az irodai napok

Az ifo Intézet szerint egyes cégek az üres irodákat coworking terekké alakítják át, hogy több személyes interakciót tegyenek lehetővé az irodai napokon. Más vállalatok pedig csökkentik a helyigényüket, hogy megtakarítsák a kihasználatlan irodák költségeit. Az otthoni munkavégzés növekedése és az irodahasználat visszaesése azonban lehetnek következményei a magasabb kamatok és építési költségek miatt amúgy is nyomás alatt álló ingatlanpiacra.

 

Készséggel állunk rendelkezésére

Vélemények

Segítjük kezdő vállalkozását

Klikkeljen a részletekért »