Hírek/Aktualitások

Hír megosztása:

Erősődő GDP-re számít a német szövetségi kormány

A német szövetségi kormány prognózisa szerint az eddig meghatározott 4,4% helyett mindössz 3%-kal tud majd valószínűleg növekedni a GDP.
 

Peter Altmaier, gazdasági miniszter szerint ugyan az új koronavírus fertőzöttek száma bizakodásra ad okot, az új mutációk viszont komoly veszélyforrást jelenthetnek.

A német kormány azzal számol, hogy a 2020-as 5%-os csökkenés után a közeljövőben elindul a növekedés, de a korábban előrejelzett növekedés  is kisebb lesz a február közepéig meghosszabbított országos zárlat miatt.

A német gazdaság teljesítménye így valamikor 2022 közepén érheti el a járvány előtti szintet.

Altmaier szerint a válságkezelés tapasztalatai megmutatták, hogy a szociális piacgazdaság modellje kiállja a próbát. A rövidített munkaidő intézményének kiterjesztésével és a vállalatoknak nyújtott támogatásokkal állások millióit sikerült megmenteni. Így a munkanélküliség továbbra is viszonylag alacsony lehet.

A gazdasági miniszer arra is rámutatott,  hogy a szövetségi kormány minden korábbinál nagyobb szabású gazdasági stabilizációs növekedésre ösztönző programocsomagot indított.

  • mintegy 80 milliárd euró támogatást juttattak a vállaltok irányába
  • 23 milliárd eurót fordítottak a rövidített munkaidő fizetéskiegészítésére
  • több tízmilliárd eurót fordítottak a technológiai fejlődés ösztönzésére (mesterséges intelligencia, kvantumtechnológia)


Az előrejelzés szerint az idei évben már minden ágazatban erősödés lesz érzékelhető, még a koronavírus okozta bizonytalanság ellenére is. Az erősödés tényét tehát biztosra veszik, a mértéke azonban még változhat


Készséggel állunk rendelkezésére

Vélemények

Segítjük kezdő vállalkozását

Klikkeljen a részletekért »