Hírek/Aktualitások

Hír megosztása:

Milyen diplomás szakemberek a legesélyesebbek Németországi cégalapításnál?

Németország ugyanúgy vár diplomás, magasan képzett szakembereket, mint kétkezi munkásokat. Viszont fontos szem előtt tartani, hogy Németországban egy vállalkozás sikere legtöbbször nem igényel diplomás végzettséget.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ha valaki diplomásként akar vállalkozni, az lényegtelen, mert semmilyen előnye nem származik belőle. A sokéves tanulás bizonyosan hozzájárulhat a sikerhez, viszont nem törvényszerű. Nyelvtudásra azonban mindenképp szükség van.

A szaktudás olyan valuta, ami Németországban is komoly értéket képvisel

Természetesen, ha speciális területen szeretnénk vállalkozást indítani, mint pl. egy autószerviz, oktató stúdió vagy orvosi rendelő, akkor feltétlenül szükséges a szaktudás.

Ingatlanirodát vagy pl. építészmérnöki irodát sem nyithatunk megfelelő, honosított diploma nélkül, ez törvény által előírt követelmény.

A magyar diploma, végzettség honosítása pár hónap Németországban

A magyar végzettséget lehet honosítani, ennek időtartama hivatalosan három hónap. Érdemes tehát a kiutazás előtt időben gondoskodni a honosításról!

Ezeken és hasonló területeken tehát nem csak előny a diploma, hanem – hasonlóan a magyarországi rendszerhez – meg is követelik.

Viszont ezt leszámítva, nem származik különösebb előnye annak, akinek valamilyen diplomája van. érdemes tudni azt, hogy Németországban vannak az úgynevezett engedélyköteles szakmák, ezeket csak az végezheti, akinek erről végzettsége van. Ezzel kapcsolatos ügyintézést és felvilágosítást minden esetben adunk, hogy például egy cégen belül mekkora arányban kell lenni a szakembereknek az adott területen? Hány szakmunkásra juthat egy szakképzetlen segéderő? – fontos kérdések.

A nyelvtudás és motiváció többet ér, mint egy súlytalan papír

A tapasztalat azt mutatja, hogy aki szeretne dolgozni, és jól beszél németül, az kiemelkedő eséllyel fog boldogulni. Egy szellemi tucatvégzettség (irodai adminisztrátor, HR-asszisztens, stb.) aligha kelendő azon a piacon, ahol helyi munkavállalókból is túlkínálat van!

A felsőfokú végzettség éppen annyira kelendő, mint a szaktudás

Igaz, sok olyan alkalmazotti állás van, ahol nem csak előny, hanem meg is követelt a felsőfokú végzettség, de szeretném kihangsúlyozni, hogy ez az írás vállalkozások esetére értendő. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára alkalmazottként főleg szociális, építőipari és számítástechnikai, valamint orvosi és diplomás ápolói pozíciók kínálkoznak.

Ha vállalkozni szeretne Németországban, megvan a módja, mint uniós állampolgár ez nem is annyira komplikált, inkább időigényes.

Ha megvan az elképzelése, onnan már csak adminisztráció kérdése a dolog, no meg az alapvető feltételek megteremtése is szükséges hozzá.

Krónikus szakemberhiány = könnyű elhelyezkedés

Németországban is krónikus szakemberhiány van, csak éppen sokkal jobb a fizetés értékaránya Magyarországhoz viszonyítva.

Tehát lényegében véve, ha azon gondolkodik, hogy Németországban szeretne vállalkozást nyitni, bátran vágjon bele.

Nem árt viszont utána nézni a német gondolkodásnak, nemcsak a hétköznapi életben, hanem az üzleti világban is. Legalább annyit ér ez a tudás, mint egy szakirányú diploma.


Készséggel állunk rendelkezésére

Vélemények

Segítjük kezdő vállalkozását

Klikkeljen a részletekért »