Hírek/Aktualitások

Hír megosztása:

Németország meghaladta a válság előtti időszakot a cégalapítások tekintetében

Németországban a 2020-as válság évi szünet után, tavaly ismét nőtt a cégalapítások száma, és még a válság előtti szintet is meghaladta a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis 2022. február 14.-e, hétfői jelentése alapján. Az újonnan bejegyzett nagyobb vállalkozások száma növekedett, a kisvállalkozásoké viszont csökkent. Tavaly összesen 274 ezer céget létesítettek Kölnben, Hamburgban, Frankfurt am Mainban vagy más nagyvárosokban, ami több mint 20%-os emelkedés 2014 előtti csúcsnak minősül.

Számos, a járványra visszavezethető ok szerepe lehetett abban, hogy a világjárvány miatt alkalmazottak száma csökkent. Egy sokkal kisebb mértékű növekedést tapasztaltunk 2021-ben nemzetközi szinten olyan cégeknél, amelyeknél az alkalmazottak száma meghaladta a 250 főt. Ilyen vállalatok esetében az éves bérnövekedés 1,8%, míg ugyanabban az időszakban a kis és közepes cégeknél 3,2% volt.

A szövetségi hivatal (Destatis) kiadta a vállalkozások méretét tekintve az év második felében mutatott fejlődésről szóló táblázatos beszámolót. A statisztikusok szerint 2021 tavaszán jelentős le lassulás következett be, és csak a nyár folyamán volt bizonyíték arra, hogy egy növekedési hullám kezdődik: a nyitás jogosultságban részesülő vállalatok szigorú korlátozásainak feloldásával.

Viszont a járványhelyzet ellenére az újonnan alapított vállalkozások száma 10%-kal nőtt 2020-ban.

Az adatok szerint a koronavírus-járvány hatásai ellenére a kisvállalkozások utánpótlásának jelentős része megmaradt, hiszen több mint 250 ezren indítottak új vállalkozást. A befejezett kisvállalkozások száma 2020-hoz képest 5,5 százalékkal csökkent, míg az indulóké 12,2 százalékkal nőtt.

Forrás:MTI

Készséggel állunk rendelkezésére

Vélemények

Segítjük kezdő vállalkozását

Klikkeljen a részletekért »