Hírek/Aktualitások

Hír megosztása:

Németországban nőtt a szakképzett munkaerő hiányáról beszámoló vállalatok aránya

Az ifo német gazdaságkutató intézet legutóbbi felmérése szerint nőtt azoknak a cégeknek az aránya, amelyek szakképzett munkaerőhiányról számolnak be Németországban. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a németországi vállalatok egyre nagyobb kihívással néznek szembe, amikor szakképzett munkaerőt találnak munkaerőre. Ez a megállapítás rávilágít arra, hogy az országban folyamatosan hiányzik a képzett munkaerő. 

A munkaerőhiány problémája Németországban

A Müncheni Egyetem ifo Gazdaságkutató Intézetének adatai szerint idén júliusban a vizsgált csaknem 9000 német vállalat 43,1%-a számolt be szakképzett munkaerő hiányról, szemben az áprilisi 42,2%-kal. A lassú gazdasági teljesítmény ellenére sok vállalat még mindig kétségbeesetten keres megfelelő képzett munkaerőt Németországban. Stefan Sauer, az ifo Intézet szakértője szerint a szakképzett munkaerő hiányának aránya Németországban 2022 júliusában történelmi csúcsot, 49,7%-ot ért el. Ezek a számok arra utalnak, hogy a szakképzett munkaerő nem megfelelő elérhetősége továbbra is állandó probléma Németország munkaerőpiacán.

A szakképzés és annak jelentősége a munkaerőpiacon

A szakképzett munkaerő hiánya különösen súlyos a szolgáltató szektorban. A jogi és adótanácsadás, valamint a könyvvizsgálat területén a cégek 75,3%-a nem talál megfelelő jelentkezőt. Júliusban a közlekedési szektorban, valamint az építészeti és mérnökirodákban tevékenykedő cégek hozzávetőleg kétharmada számolt be szakképzett munkaerő hiányról, ami új ágazati rekordokat döntött. Ezek a számok rávilágítanak a szakképzett munkaerő hiányának jelentős hatására Németország különböző iparágaira.

Az informatikai eszköz gyártók közül a megkérdezett cégek 43,1%-a számolt be szakképzett munkaerő hiányról, míg a gép gyártóknál ez az arány 40,9% volt az év hetedik hónapjában. A feldolgozóiparban összességében enyhén, 34,6%-ra csökkent a képzett munkaerő hiányának mértéke júliusban. A kereskedelemben és az építőiparban a cégek valamivel kevesebb mint egyharmada számolt be szakképzett munkaerő hiányról. Ezek a számok pillanatképet adnak a szakképzett munkaerő hiányáról Németország különböző ágazataiban, kiemelve az egyes iparágakra gyakorolt ​​eltérő mértékű hatást.

 


Készséggel állunk rendelkezésére

Vélemények

Segítjük kezdő vállalkozását

Klikkeljen a részletekért »