Hírek/Aktualitások

Hír megosztása:

Romlott a német fogyasztói hangulat 3 hónapnyi emelkedés után

Három hónapon keresztül emelkedett, majd erőteljes visszaesés volt tapasztalható a Gfk fogyasztói hangulatindexe szerint. A németek vásárlási hajlandósága javult, a jövedelmi várakozásai azonban visszaestek.

A nürnbergi gazdaságkutató intézet (Gfk) hangulatindexe esetében a 0 pont feletti érték növekedést a negatív értékek pedig visszaesést jeleznek.  Az intézet előrejelzése szerint szeptemberben várhatóan 1,6 ponttal - az augusztusi mínusz 0,2 pontról mínusz 1,8 pontra - süllyed a hangulatindex.

Aggódnak a koronavírus hatásai miatt

A hangulatindex visszaesését magyarázza hogy újra emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma, és sokan újabb korlátozásokra számítanak. 

Rolf Bürkl (kutató, GfK) szerint az általános forgalmi adó csökkentése egyelőre nem tudott erősebb lökést adni a fogyasztásnak. A járványügyi helyzet alakulásától függ majd, hogy tartósnak vagy átmenetinek bizonyul-e a fogyasztók hangulatának romlása.

Gazdasági jövőképük ugyanakkor pozitívnak mondható

A jövedelmi várakozásokkal szemben a vásárlási hajlandóság enyhén javult, közel azon a szinten áll, mint a tavaly ugyanebben az időszakban mért állapot. Szintén pozitívnak mondhatóak a németek gazdasági kilátásai, hiszen itt is erősödés látható.

Összességében tehát a német fogyasztói magatartás állapota arról tanúskodik, hogy a gazdaságot ösztönzúő intézkedésed segítenek kilábalni a gödörből. A német gazdaság teljes felemelkedéséhez ugyanakkor az exportpiacopk erősödésére is szükség van. 

 

 


Készséggel állunk rendelkezésére

Vélemények

Segítjük kezdő vállalkozását

Klikkeljen a részletekért »