Hírek/Aktualitások

Hír megosztása:

Üzleti etikett Németországban

Sok szempontból a németek a tervezés mestereinek tekinthetők. Ez egy olyan kultúra, ahol tudják, hogy mit fognak csinálni egy adott napon.  A német gondolkodási folyamat rendkívül alapos, a projekt minden aspektusát részletesen meg kell vizsgálni. Ha sikeresen szeretne németországi cégével működni, akkor ezt érdemes elsajátítani. Nem csak udvariasság, haem egy életfoma alapja.

Egyértelmű határok, világos jelzések, mások terének tiszteletben tartása

A németek úgy vélik, hogy az emberek, helyek és dolgok közötti egyértelmű határvonalak fenntartása a legbiztosabb módja a strukturált és rendezett életnek.

A német üzleti kultúrában ez tükröződik az előírt üzleti szabályok betartásában, ami a magatartások és értékek alacsony fokú rugalmasságát és spontaneitását eredményezi.

A németek nem szeretik a meglepetéseket. Az üzleti tranzakciók hirtelen változása, még akkor is, ha javíthatják az eredményt, nem kívánatosak. Az üzleti tevékenységet nagyon komolynak tekintik, és a németek nem értékelik a humort üzleti környezetben.

A munka és a személyes élet szigorúan el vannak választva.

Pontosság, precizitás, igényesség

A németek szeretik a világukat alaposan megszervezni és az idejüket beosztani. A naptárakat, ütemterveket és napirendeket tiszteletben kell tartani. Ennek kézzelfogható előnye, hogy a vonatok időben megérkeznek, a projekteket gondosan tervezik, és a szervezeti ábrák rendkívül részletesek. Ne érkezzen későn egy találkozóra, mert a késés sértésnek számít, ezen felül megbízhatatlannak fogják tartani ezen a piacon, így a későbbi üzleti terveikben nem fog szerepelni az ilyen féllel való kapcsolat.

Ajándékozás

Az üzleti partnerek közötti ajándékozás Németországban nem gyakori. Ugyanakkor több társadalmi alkalomra az ajándékozás viszonylag szokásos. Fontos megjegyezni az alábbi kérdéseket:

  • Az üzleti találkozókon elfogadható ajándékok az irodai berendezések, jó minőségű tollak a cég logójával vagy szeszesital.
  • Amikor egy német otthonba hívják, célszerű virágot (de nem hivalkodót, pl. vörös rózsát), bort, csokoládét adni.
  • Az ajándékokat általában egyből kinyitják.

Üzleti ruha kód

  • A megjelenés és a bemutatkozás nagyon fontos a németek számára, különösen az üzleti életben. Még akkor is, ha informálisan öltözöttek, tiszták és konzervatívak. A ruhájuk sosem hivalkodó. ha azt akarjuk, hogy komolyan vegyenek, figyeljünk erre.
  • Az üzletembereknek sötét színű, konzervatív üzleti öltönyt hordanak; nyakkendőt és fehér, vagy világos inget. A nők is konzervatív ruhát viselnek, visszafogott ruhákban és fehér blúzban járnak. Ne vegye le a kabátját vagy nyakkendőjét, amíg a német kollégája nem így tesz.

A nőknek javasoljuk, hogy tartózkodjanak a túlzott sminkektől és a nagy, csillogó ékszerektől vagy kiegészítőktől.


Készséggel állunk rendelkezésére

Vélemények

Segítjük kezdő vállalkozását

Klikkeljen a részletekért »