Hírek/Aktualitások

Hír megosztása:

Milyen vállalkozást érdemes indítani Németországban?

Számos kérdés merül fel, ha magyar állampolgárként szeretnénk vállalkozást indítani Németországban. A legelső a megfelelő vállalkozási forma megtalálása és egy pontos, jó üzleti terv készítése, mert a cég elsődleges feladata, hogy nyereséget termeljen.

GmbH. a német Kft. – a legkedveltebb cégforma

Ha Németországban akarunk vállalkozáni, akkor a legpraktikusabb forma a GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung), ami nagyjából az itthoni Kft-nek felel meg. Sok vállalkozó meglepődik, amikor kiderül, hogy Németországban van egy másik fajta Kft. forma is, az UG (Unternehmensgesellschaft), amit már egy euro „alaptőkével” is meg lehet nyitni. Emiatt is nevezik az UG-t „egyeurós GmbH”-nak, de érdemes tudni azt, hogy itt a nyereség negyedét félre kell tenni a cég tőkéjének gyarapítására, hogy előbb utóbb GmbH lehessen. Ez stabilitást és hitelességet ad a piacon, és azt hiszem, ha valaki erre törekszik, akkor megérti a németek elképzelését ezügyben.

Egyedül nekikezdeni? – nem érdemes

Ha magunk szeretnénk minden ezzel kapcsolatos dolgot intézni, az nem kevés utánajárást von maga után és magas szintű nyelvtudást és hivatalos szöveg megértést igényel.  Az idduláshoz például uniós adószámmal kell rendelkeznie, hiszen e nélkül nem tud ÁFA mentesen számlázni az uniós országok között.

Továbbá, ha a GmbH-t választja valaki, akkor az alaptőke 25.000 euró. A legtöbb papírmunkát el tudjuk intézni egy közjegyzőnél, de ezt megelőzően például bankszámlát is kell nyitnunk, amin a bejegyzéskor az alaptőknek rajta kell lennie.

A Világbank tavaly júniusi felmérése szerint az ügyintézés menete nagyjából 10 munkanap, feltételezve, hogy a bankszámla már él. Ennek az alapvető költsége 1000 euró körül mozog.

Bízza profikra a cégalapítás körüli tennivalókat. Időt és rengeteg pénzt spórol meg vele!

Röviden összefoglalva, érdemesebb egy kifejezetten németországi cégalapításra szakosodott  céget megkeresni, akik tapasztaltak ebben az ügyintézésben. Így a költségek ugyan megemelkednek, akár 3000 euró is lehet, de jóval egyszerűbb lesz a dolga.

Azonban ügyeljünk az uniós adószám kikérésére és a bankszámlanyitásra, mert ha ezt külön díj ellenében teszik, akkor sokkal drágább lehet a cégalapítás, mint egy drágábbnak tűnő szolgáltatóé.

Nálunk ez áttekinthető, ügyfeleink mindent direktben fizetnek az alapítás menete során, pontosan látható, mennyi a közjegyző, a tolmács, a jogi képviselő díjazása, nem rejtjük el a részleteket.

Megéri ránk bízni az ügyintézést, hiszen az Ön idejét nem fizeti meg más!

Számoljon utána: ha „csak” negyven munkaórájába telik minden információt összegyűjteni, minden hivatallal lelevelezni az ügyintézést, és minden flottul megy (mert nem követ el valami egyébként könnyen lekerülhető német céges jogi hibát, a megfelelő űrlapot tölti ki a megfelelő német hivatali nyelven, stb.), akkor ezt a negyven órát ki téríti meg Önnek?

Létező cég vásárlása: fokozott körültekintéssel járjon el

A másik lehetőség, hogy veszünk egy már létező céget, A Ready Made GmbH azt jelenti, hogy a vállalkozást csakis abból a célból alapította annak tulajdonosa, hogy azt tovább értékesítse, miután a vállalkozás már megkapta az EU-s adószámot. Ebben az esetben nagyjából egy héttel később már működik is a vállalkozásunk.

Kisvállalkozási forma kisvállalkozóknak

Ha nem kereskedelemmel, illetve csak kiskereskedelemmel szeretnénk foglalkozni, akkor a Gewerbe, azaz kisvállalkozás nyitása a célszerű, ami 7500 euróig adómentes. Ennek hátránya csupán az, hogy mivel nem kell hozzá nagy összegű tőke, a hatóságok már gyanakodnak, ha ilyen kérelmet látnak.

Ennek az oka az, hogy sok visszaélés történt sajnos, amikor az alapítás után rövid időn belül csődbe is ment az adott cég. Ettől persze még kiadhatják a szükséges engedélyeket, de jóval több időbe kerül.

Még egy érdekesség: a családnév erősebb a fantázianévnél!

Tehát ha megszületett az elképzelés, hogy milyen tevékenységet szeretnénk folytatni, javasolt felvenni a kapcsolatot egy németországi cégügyi irodával. Figyeljünk a név választásra is, mert Németországban a fantázia neveket nem annyira kedvelik, sokkal inkább a családi vállalkozásokat részesítik előnyben.


Készséggel állunk rendelkezésére

Vélemények

Segítjük kezdő vállalkozását

Klikkeljen a részletekért »