Diploma honosítás

Szakképesítés és diploma honosítása Németországban

Akár szakképesítésének oklevelét, akár felsőfokú diplomáját szeretné elismertetni a németországi cégalapításához, segítünk!

Jó, ha tudja, hogy bár az Európai Unió sokat tett a tagállamok képzéseiben megszerezhető oklevelek és diplomák kölcsönös elismertetéséért, ez nem történik meg automatikusan. Már csak azért sem, mert az EU a nemzeti karakterisztika megőrzését szorgalmazza a tagállamok oktatáspolitikájában.

Amikor céget alapít, van egy úgynevezett engedélyköteles szakmalista, amin szereplő tevékenységet csak akkor végezhet a vállalkozás, ha a tulajdonosai, vagy az alkalmazottai bizonyos százaléka rendelkezik a hozzá megkövetelt végzettséggel. Ezt igazolnia kell, hogy megkezdhesse a működését.

Hogyan ismertetheti el a magyar szakképesítését?

Az uniós szabályok szerint a tagállamoknak a saját állami képesítéssel egyenértékűnek kell elismerniük a másik tagországban szerzett képesítést minden szabályozott szakmára vonatkozóan, ha az elismerés célja egy tevékenység gyakorlása.

Minden, legalább hároméves képzésben megszerzett felsőoktatási képesítésre, a középiskolai képzésre, a szakképzésre és az egy évnél rövidebb felsőfokú képzést adó tanfolyamokra érvényes ez az előírás, azonban az egyes államok számára nyitva a kiskapu.

Amennyiben olyan eltérést állapítanak meg a két ország vonatkozó képzései között, amelyet lényegesnek ítélnek, akkor a munkavállaló alkalmassági tesztre vagy kiegészítő képzésre kötelezhetik.

Semmi pánik, mi segítünk a honosítás során a kérelem beadásától kezdve az egész folyamat során

Évtizedes tapasztalattal bírunk a szakképzések és diplomák honosítási folyamatában. Garantáljuk, hogy általunk a lehető legrövidebb időn, bürokratikus szélmalomharc nélkül kaphatja meg a német elismerést!

Középiskolai bizonyítványok, szakérettségi németországi elismerése

Az Európai Gazdasági Térségben a magyar érettségi bizonyítványok elismeréséről – akár a magasabb szintű oklevelek és diplomák esetében – a többi ország saját joga szerint dönt. Érettségi, szakközépiskolai bizonyítvány mellé rendszerint kérik a C1-es típusú német nyelvvizsga meglétét vagy a nyelvismeret hiteles bizonyítását, ha továbbtanulás, továbbképzés is szerepel a honosító céljai között.

Hogyan segítünk mi Önnek?

Miután megbíz minket az oklevele honosításával, záros határidőben belül tájékoztatjuk Önt a következőkről:

  • Hozzávetőlegesen mennyi időt vesz majd igénybe az oklevele elbírálása? Tartsa szem előtt, hogy az ügy bonyolultságától függően a folyamat több hétig, illetve hónapig is eltarthat.
  • Szükség lesz-e hiteles fordításra? A német hatóságok igényt tarthatnak az igazoló dokumentumok hitelesített másolataira, vagy kérhetik egyes okiratok hiteles fordítását. A hiteles fordításokat bejegyzett fordító készíti – mi ebben is segítünk.
  • Milyen típusú dokumentumot ad majd ki a hatóság? Ez lehet teljes elismerést tanúsító igazolás vagy összehasonlító jelentés, ami további feltételeket támaszt.
  • Mit tehet, ha nem ért egyet az elbírálás eredményével? Azaz ha fellebbezni akar, ebben is segítünk.

A jegyzőkönyvminta, a hagyományos alapítás során kötelező három dokumentumot foglalja össze:

  • a társasági szerződést,
  • az ügyvezető kijelölését tartalmazó iratot, valamint
  • a tagjegyzéket.

Könnyített szakképzettség elismertetés? Lehetséges!

Bizonyos esetekben, az ún. szabályozott szakmákban a magyar oklevelekre is vonatkoznak az EU irányelvekben meghatározott könnyített elismerési eljárás rendelkezései. Ugyanakkor a szabályozott szakmák körét a tagállamok maguk határozzák meg, és a Németországban nem szabályozott szakmák esetében a helyi jogi előírások a mérvadóak.

Még egy dolog, amit a német hatóságok kedvelnek: ha Ön a dokumentumokat ún. Europass-formátumban nyújtja be, azzal megkönnyíti oklevele elismerését.

Forduljon hozzánk, ha cégalapításra gondolt Németországban és a honosítás egész folyamata során segítünk Önnek!

Készséggel állunk rendelkezésére

Vélemények

Segítjük kezdő vállalkozását

Klikkeljen a részletekért »