Egyéni vállalkozás Németországban

Egyéni vállalkozás Németországban

A külföldi vállalkozóknak köszönhetően Németországban a vállalkozások alapításnak csökkenése mérséklődött. Egyre többen mérettetik meg tudásaikat egy vállalkozás indításával, az egyéni vállalkozók körét bővítve. Viszont sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mire számítsanak a vállalkozásuk alapítását és fenntartását tekintve, hisz nem olyan egyszerű a folyamat és elég nagy figyelmet igényel.

Egyéni vállalkozás Németországban? Mire számíthatunk?

Az egyéni vállalkozó (Gewerbe) alapítása esetében a Gewerbeamt-nál (iparűzési hivatal) kell egy bejelentést tenni a vállalkozás indításához. Akadnak olyan szakterületek, amiben engedély nélkül is végezhető a tevékenység, de egyes szakmák engedély kötelesek, amihez a Handwerkskammer (kézműves kamara) engedélye szükséges a tevékenység megkezdéséhez, melynek feltétele a szakmai vizsgát igazoló dokumentum megléte, aminek a honosítását Magyarországon kell kezdeni. Viszont vannak olyan bizonyos szakmai gyakorlatok, amivel igazolva kérhető felmentés.

A német hatóság a vállalkozói adószám kiadását a következő feltételek teljesülése mellett adja ki az egyéni vállalkozók számára:

  • több megrendelő felé kell a tevékenységét végeznie
  • rendelkeznie kell egy székhellyel
  • kötelesek szakmai felelősség biztosítással és betegbiztosítással rendelkezni

Célszerű még bélyegzővel rendelkezniük, szolgáltatásukat reklámozni.

Az egyéni vállalkozó vállalkozásáért teljes vagyonával korlátlanul felel.

Évi 24 300 eurót meghaladó jövedelemszerzés esetén Gewerbesteuer-t (iparűzési adó) fizetésére kötelezik a vállalkozókat. Ennek mértéke a vállalkozás székhelye alapján eltérő lehet. Németország nagy városaiban kimondottan magas az iparűzési adó, ezért előnyös a vállalkozás székhelyéül egy kisebb települést választani.

Amennyiben a vállalkozás éves árbevétele az 500 000 eurót meghaladja, illetve a nyereség több mint 50 000 euró akkor a mérlegkészítés (Buchführungspflicht) is kötelező.

A megrendelőknek köszönhetően az egyéni vállalkozóknál bizony az a tény áll fenn, hogy a német hatóság a Zollamt (vámhivatal) keretében külön akciócsoportot hoztak létre, mely megpróbálja kiszűrni az úgynevezett „színlelt vállalkozás” célból bejegyeztetett vállalkozásokat. Ami azt jelenti, hogy a szolgáltatást megrendelő cég (a fővállalkozó) a saját állományát nem tölti fel munkavállalókkal, akár még a saját dolgozóinak egy részét is elbocsátja, csakhogy az ebből eredő kapacitáshiányát egyéni vállalkozók szolgáltatásainak igénybevételével fedezze, így törekedve a személyi jövedelemadó és a társadalombiztosítási díj megtakarítására. A német törvények szerint ez egyfajta színlelt egyéni vállalkozás, mely adó és tb csalásnak minősül. Ebből eredően igen nagy ellenőrzésekre kell számítaniuk az egyéni vállalkozóknak.

Az egyéni vállalkozás helyett inkább a Kft alapítása a biztosabb, mert ennek van presztízsértéke

Ilyen feltételek mellett egy Kft alapítása már célszerűbbnek bizonyul a cég fejlődését és bővülését is figyelembe véve. Korlátolt Felelősségű társaság GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung) alapítása már egy személlyel is létrehozható, amihez 25 000 euró alaptőkével rendelkezni kell, melyet a cégbírósági bejegyzés végrehajtásáig egy vállalkozói számlán kell fenntartani, viszont alapításkor 12 500 euró is elegendő, ami még mindig elég soknak hangzik és látszik, ezzel biztosítékot nyújtva a megrendelőnek a szándék komolyságát illetően.

Igen, ám az egyéni vállalkozás indításán gondolkozók zöme nem rendelkezik ekkorra megtakarítással, erre a megoldásra a német kormány 2008 végén vezette be az úgynevezett UG-t (Unternehmensgesellschaft), azaz Egy Eurós Kft nevezetű társasági formát, ami a GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung) Kft-nek megfelelő forma.

Erre a megoldás az UG, ami egyre népszerűbb, de mégis célszerűbb párszáz eurós törzstőke

Az UG alapítása igen népszerű a Kft-t alapítók körében, mert már egy euró törzstőkével is megalapítható a cég. A vállalkozás indításához a cégbírósághoz kell egy bejegyzési kérelmet benyújtani. Célszerű azonban minimum 1 000 euró törzstőkét fenntartani vállalkozói számlán az alapításhoz, mivel a cégbíróság az egy euró törzstőkével alapítani kívánt cégek kérelmét több esetben visszautasítják, az alacsony törzstőkére hivatkozva. Hiszen egy havi létfenntartáshoz szükséges anyagi tartaléka sincs, így eleve csődbe megy, halálra van ítélve a vállalkozás. Az egy eurós Kft-re az jellemző, hogy a vállalkozói számlán kötelesek a nyereségük minimum 25%-át benntartani, egészen addig, míg el nem éri a Kft alapításhoz a 25 000 euró mértékű törzstőkét. Ezáltal lehetőség nyílik egy közgyűlési határozat értelmében a cégforma megváltoztatásához, GmbH-ra való módosításra, amit legkésőbb a negyedik évben át kell alakítani.

Készséggel állunk rendelkezésére

Vélemények

Segítjük kezdő vállalkozását

Klikkeljen a részletekért »