GmbH alapítás

Korlátolt Felelősségű Társaság (GmbH.) alapítása

a német jog szerint

A GmbH. a magyar Kft. megfelelője. Ha Ön cégalapítást Németországban tervez, irodánk a segíti az ügyintézésben.

Miért javasoljuk a GmbH.-t?

A GmbH. a tőketársaságok legegyszerűbb és legkevesebb ráfordítást igénylő formája, amely bármely engedélyezett célra alapítható. A GmbH. társasági forma különleges előnye a rugalmasságában áll, mivel a hatályos törvények szerint a társasági szerződésbe sok minden belefoglalható, így nagy szabadságot ad az alapítóknak. Ez egy olyan cégforma, mely szinte mindenkinek megfelelhet, hiszen kis, családi cégektől kezdve a nagyobb, több városban, vagy országban is telephellyel rendelkező vállalatokig alkalmas. A GmbH-ról fontos még tudni azt, hogy ezen cégforma már nem személyekről és azok társulásáról szól, hanem a tőke, a bevitt javak és azok jövedelemtermelő képessége a fontos. Aki GmbH-t alapít, az egy tőle független jogi személyt hoz létre.

Mekkora törzstőke kell a GmbH. alapításához?

A társaság törzstőkéje az egyes társasági tagok törzsbetéteinek összességéből áll. A törzstőke nem lehet kevesebb 25.000 eurónál, de alapításkor elegendő a 12.500 euró is, amit a cégbejegyzésig kell a bankszámlán tartani.

A GmbH. önálló jogi személy, és mint ilyen, Németországban is testületi felépítésű, független a tagok létszámától, és legalább két önállósult szervvel rendelkezik, amely az ügyvezető és a taggyűlés. A felügyelő bizottság kinevezése megengedett, de csak 500 fő foglalkoztatott feletti létszámnál kötelező.

Ki felel a GmbH. adósságaiért?

A Társaság adósságaiért a hitelezők felé csak a Társaság felel. Ezzel magyarázható a "korlátolt felelősségű" jelző. A tagok a hitelezőkkel szemben személyesen nem felelnek, amennyiben teljes mértékben megfizették a törzsbetétjüket. Ha azonban az még nem került teljes mértékben megfizetésre, a tagok a törzsbetétjük mértékéig felelnek.

A segítségünkkel könnyen, gyorsan és rejtett költségek nélkül történik a cégalapítás Németországban!

A gyorsabb és költséghatékonyabb bejegyzési eljáráshoz az új alapítók a hagyományos út mellett bizonyos esetekben választhatják az ún. jegyzőkönyvminta alkalmazását, amely a magyar egyszerűsített cégbejegyzési eljárás szerződésmintájához hasonló.

A jegyzőkönyvminta, a hagyományos alapítás során kötelező három dokumentumot foglalja össze:

  • a társasági szerződést,
  • az ügyvezető kijelölését tartalmazó iratot, valamint
  • a tagjegyzéket.

A cégalapítás Németországban kötelezően közjegyzővel történik. A közjegyzői költségeket azonban csökkenti a nyomtatvánnyal történő alapítás, tekintettel arra, hogy a formanyomtatvány alkalmazása esetén az okirat-szerkesztési díj helyett csupán az aláírás hitelesítésért kell a leendő tagoknak fizetniük közvetlenül a közjegyző számára.

Rövid eljárási idő, gyors cégalapítás Németországban

2007. évben lépett hatályba Németországban az elektronikus kereskedelmi-, társasági- és vállalkozói-nyilvántartásról szóló törvény (EHUG), amely az eljárási időt csökkentette.

Az új szabályzat a kereskedelmi nyilvántartásban történő regisztráció idejét tovább csökkenti: a törvény hatálybalépésével az engedélyköteles tevékenységet végző társaságoknak már nem kell külön engedélyezési okiratot, kérelmet a nyilvántartó bíróságnál benyújtania (ilyen engedélyköteles tevékenységekkel például az építőiparban, vendéglátóiparban találkozhatunk).

A magyar szabályozásban bevezetésre került, "központi ügyintézés hely"- éhez hasonlóan a törvény Németországban is lehetőséget biztosít a székhelytől eltérő akár külföldi, így akár magyarországi ügyintézési hely meghatározására.

Lehet egyszemélyes GmbH.-t alapítani? Igen!

Akárcsak hazánkban, Németországban is lehetőség van egyszemélyes korlátolt felelősségű társaság alapítása is, amelynek folyamata szintén leegyszerűsödött. A törvényhozók az egyszemélyes GmbH esetén ugyanis nem követelik meg a biztosíték nyújtását és a nyomtatvány szerinti egyszerűsített alapítás ezen cégek esetében is lehetséges lett.

A cégalapítás Németországban velünk megéri

Mi kifejezetten magyar vállalkozások németországi cégalapításával és gazdasági, ügyviteli segítségnyújtással foglalkozunk magyar és német nyelven. Más országokkal nem foglalkozunk, azonban a német piacot jól ismerjük, mivel nekünk is van kint München mellett irodánk. Keressen, kérdezzen, mielőtt belevág!

Milyen költségekkel jár a GmbH alapítás?

Készséggel állunk rendelkezésére

Vélemények

Segítjük kezdő vállalkozását

Klikkeljen a részletekért »